Aktualno

5. 7. 2022

Priprava temeljne plošče za modularno šolo v občini Kruje, Albanija

Na lokaciji modularne šole v občini Kruje se izvajajo gradbena dela za pripravo temeljne plošče.

 

Več o projektu: https://www.cmsr.si/wp-content/uploads/2022/07/2020-10-V-teku.pdf
22. 6. 2022

Obisk predstavnikov Občine Čapljina, Bosna in Hercegovina

CMSR so obiskali predstavniki Občine Čapljina iz BiH. 

Predstavili so več razvojnih projektov s področja varovanja okolja, za katere bo Občina Čapljina zaprosila za sofinanciranje Republike Slovenije.

16. 6. 2022

Obisk predstavnikov podjetja Vodovod in kanalizacija d.o.o. Podgorica, Črna gora

CMSR sta obiskala predstavnika podjetja, Črna gora, Filip Makrid, izvršni direktor in Nikola Lazarević, pomočnik izvršnega direktorja. 

Pogovori so potekali o možnostih pridobitve donacije Republike Slovenije za sofinanciranje projekta Vzpostavitev sistema ekonomskega načrtovanja in upravljanja vodovodnega sistema.

9. 6. 2022

Udeležba na uvodnem srečanju regionalnega posvetovalnega foruma Eco-Corridor Fund for the Caucasus za 2. fazo programa, Tbilisi, Gruzija

V. d. direktorice Mojca Kopše je v pozdravnem nagovoru na uvodnem srečanju regionalnega posvetovalnega foruma Eco-Corridor Fund (ECF) for the Caucasus za 2. fazo programa, ki je potekalo 9. junija 2022 v Tbilisiju, na kratko predstavila sodelovanje Republike Slovenije v projektu ECF za ohranjanje in trajnostno rabo ekosistemov oziroma naravnih virov na področju ekološkega koridorja Zahodnega Malega Kavkaza na JZ Gruzije. V pogovorih z nemško KfW, WWF-Caucasus Programme Office in gruzinsko Nacionalno agencijo za gozdove je bil ob robu srečanja izpostavljen velik pomen prenosa slovenskega znanja in izkušenj ter dobava opreme za nadaljnje upravljanje z gozdovi na področju občine Adigeni.  Vse strani so izrazile željo po nadaljevanju oziroma nadgradnji sodelovanja.

Mojca Kopše, v. d. direktorice Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj, ki izvaja slovensko mednarodno razvojno sodelovanje, je predstavila Republiko Slovenijo kot drugega donatorja v projektu. Poudarila je pomen sodelovanja med različnimi deležniki, prenosa slovenskih izkušenj in znanja na področju gozdarstva in izrazila upanje, da se bo sodelovanje Republike Slovenije na tem programu nadaljevalo tudi v prihodnje.

“Bila sem zelo vesela, ko sem videla rezultate prve faze programa, predvsem zavzetost lokalnega prebivalstva in državnih ustanov pri izvajanju projekta. Republika Slovenija namenja svoja razvojna sredstva za projekte, ki imajo pozitivne učinke za prebivalce in naravo, zato smo tudi podprli izvedbo projekta v okviru ECF.”

Preberi več

7. 6. 2022 – 8. 6. 2022

Obisk v Občini Adigeni in seznanitev s potekom projekta Ukrepi za trajnostno rabo gozdov v občini Adigeni

V. d. direktorice Mojca Kopše se je v okviru obiska v Gruziji skupaj s predstavniki gruzijske Nacionalne agencije za gozdove in izvajalcev projekta, podjetji Zavita d.o.o. iz Ljubljane in Stritih svetovanje za trajnostni razvoj, d.o.o. iz Bovca, najprej srečala z guvernerjem regije Samtskhe-Javakheti, Besikom Amiranashvilijem. Na srečanju je bilo predstavljeno sodelovanje na projektu Ukrepi za trajnostno rabo gozdov v občini Adigeni, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Republika Nemčija. Guverner regije in direktor gruzinske Nacionalne agencije za gozdove Archil Nikoleishvili sta izrazila zadovoljstvo z izvedbo projekta, ki bo pripomogel k boljši rabi gozdov v občini Adigeni in ohranjanju narave, in željo po nadaljevanju sodelovanja s slovenskimi gozdarskimi strokovnjaki.

Sledil je ogled nabavljene gozdarske opreme v skladišču lesa v Občini Adigeni in demonstracija delovanja opreme.

Naslednji dan se je v vasi Tsikhisubani srečala z domačini, ki so vključeni v 10-letne sporazume za upravljanje s krajino in se seznanila z dejavnostmi, ki jih izvajajo v okviru projekta.

Domačini se zavedajo, da so ukrepi, ki so del ECF programa, potrebni za ohranjanje narave, obenem pa koristijo tudi lokalni skupnosti. Glavni pridobitni dejavnosti v občini Adigeni sta namrečživinoreja in gozdarstvo. Pašniki so v nekontrolirani skupni rabi, kar vodi v degradacijo površin. Zaradi slabo načrtovane in nezakonite sečnje lesa ter posledične erozije tal na gozdnih površinah nastaja okoljska in gospodarska škoda. Pomanjkanje zaposlitvenih možnosti in slaba produktivnost kmetijstva povzročata odseljevanje mladih generacij. Izvedba projekta bo zagotovila ohranjanje biotske raznovrstnosti, prilagajanje gozdov na podnebne spremembe in učinkovitejšo rabo gozdov za potrebe prebivalstva in pridelavo hrane.

Več o projektu: https://www.cmsr.si/wp-content/uploads/2021/11/2019-8-V-teku.pdf

3. 6. 2022

Obisk v Občini Trnovo in ogled gradbišča čistilne naprave na Bjelašnici

V. d. direktorice CMSR Mojca Kopše je obiskala Občino Trnovo in se srečala z županom Ibrom Berilo in njegovimi sodelavci.

Obiskala je tudi gradbišče čistilne naprave na Bjelašnici. Namen projekta je zaščititi vodne vire in druge vodotoke na območju Bjelašnice in Igmana. Izgradnja čistilne naprave bo vplivala na dolgoročni in trajnostni razvoj turizma ter zaščito največjega vira pitne vode, “Vrela Bosne”.

Media: https://www.trnovo.ba/2022/06/03/izgradnja-postrojenja-za-preciscavanje-otpadnih-voda-na-igmanu-i-bjelasnici-po-tehnologiji-pva-mbbr/

Več informacij o projektu: https://www.cmsr.si/wp-content/uploads/2021/11/2018-10-V-teku.pdf

2. 6. 2022

Svečana otvoritev projekta Rekonstrukcija in nadgradnja obrata za čiščenje pitne vode Alagovac v občini Nevesinje

Svečanost otvoritve obnovljenega obrata je potekala v sklopu praznovanja krstne slave Nevesinja. Dogodka so se med drugimi udeležili župan Mesta Nevesinje Milenko Avdalović, predsednik Vlade Republike Srbske Radovan Višković, veleposlanik Republike Slovenije v BiH Damijan Sedar, svetovalec predsednika Srbije Aleksandra Vučića Milorad Veljović in predsednik uprave Esotecha Marko Škoberne.

Republika Slovenija je  sofinancirala projekt, s katero se je zagotovila zadostna količina pitne vode ustrezne kakovosti. Projekt bo pozitivno vplival na zdravje prebivalcev in povečal možnosti razvoja občine.

Media: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjm7M7b7-T4AhX977sIHeugDqIQtwJ6BAgEEAI&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DXGNOQ4EnKmU&usg=AOvVaw2u0sksz3OvDFbfJiXFTdaF

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjm7M7b7-T4AhX977sIHeugDqIQFnoECAYQAQ&url=https%3A%2F%2Flat.rtrs.tv%2Fvijesti%2Fvijest.php%3Fid%3D475559&usg=AOvVaw3InUIT1pkIoOPwsZ8JY-1l

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjm7M7b7-T4AhX977sIHeugDqIQFnoECAUQAQ&url=https%3A%2F%2Ftopportal.info%2Fotvoren-procistac-vode-na-jezeru-alagovac-viskovic-nevesinje-ce-biti-pozeljna-destinacija-za-zivot%2F&usg=AOvVaw1qQVgkqPmBHiQAidIIh-25

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjm7M7b7-T4AhX977sIHeugDqIQFnoECA0QAQ&url=https%3A%2F%2Fvecernjenovosti.ba%2F58147%2Fvijesti%2Fradovan-viskovic-fabrika-vode-nevesinje-najnovije-vijesti%2F&usg=AOvVaw3D1njYAJtW7N-T77Pi04cF

Več informacij o projektu: https://www.cmsr.si/wp-content/uploads/2022/07/2019-1-V-teku.pdf