Obisk v Občini Adigeni in seznanitev s potekom projekta Ukrepi za trajnostno rabo gozdov v občini Adigeni

8. 6. 2022

V. d. direktorice Mojca Kopše se je v okviru obiska v Gruziji skupaj s predstavniki gruzijske Nacionalne agencije za gozdove in izvajalcev projekta, podjetji Zavita d.o.o. iz Ljubljane in Stritih svetovanje za trajnostni razvoj, d.o.o. iz Bovca, najprej srečala z guvernerjem regije Samtskhe-Javakheti, Besikom Amiranashvilijem. Na srečanju je bilo predstavljeno sodelovanje na projektu Ukrepi za trajnostno rabo gozdov v občini Adigeni, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Republika Nemčija. Guverner regije in direktor gruzinske Nacionalne agencije za gozdove Archil Nikoleishvili sta izrazila zadovoljstvo z izvedbo projekta, ki bo pripomogel k boljši rabi gozdov v občini Adigeni in ohranjanju narave, in željo po nadaljevanju sodelovanja s slovenskimi gozdarskimi strokovnjaki.

Adigeni_Screenshot_2-830x466

Sledil je ogled nabavljene gozdarske opreme v skladišču lesa v Občini Adigeni in demonstracija delovanja opreme.

Adigeni 4

Naslednji dan se je v vasi Tsikhisubani srečala z domačini, ki so vključeni v 10-letne sporazume za upravljanje s krajino in se seznanila z dejavnostmi, ki jih izvajajo v okviru projekta.

Domačini se zavedajo, da so ukrepi, ki so del ECF programa, potrebni za ohranjanje narave, obenem pa koristijo tudi lokalni skupnosti. Glavni pridobitni dejavnosti v občini Adigeni sta namrečživinoreja in gozdarstvo. Pašniki so v nekontrolirani skupni rabi, kar vodi v degradacijo površin. Zaradi slabo načrtovane in nezakonite sečnje lesa ter posledične erozije tal na gozdnih površinah nastaja okoljska in gospodarska škoda. Pomanjkanje zaposlitvenih možnosti in slaba produktivnost kmetijstva povzročata odseljevanje mladih generacij. Izvedba projekta bo zagotovila ohranjanje biotske raznovrstnosti, prilagajanje gozdov na podnebne spremembe in učinkovitejšo rabo gozdov za potrebe prebivalstva in pridelavo hrane.