CMSR je sodeloval na Strokovnem srečanju Slovenskega združenja za tveganja in zavarovanja SI.RISK

11. 10. 2023

V sredo, 11. oktobra, je v prostorih Telekoma Slovenije v Stegnah potekalo strokovno srečanje Slovenskega združenja za tveganja in zavarovanja SI.RISK, na katerem so udeleženci obravnavali aktualna varnostna dogajanja, ekonomska in finančna tveganja ter gospodarske napovedi. Predstavljen je bil tudi vpliv trajnostnega razvoja na poslovno integriteto. Navedene teme so pomembne za obvladovanje tveganj.

O aktualnem dogajanju, povezanim z vojno v Ukrajini in mednarodno varnostno arhitekturo, je spregovoril mag. Dobran Božič z ministrstva za obrambo. Poudaril je, da je varnostna situacija v svetu danes slabša kot je bila pred letom dni, saj se konflikt iz Ukrajine širi v druge regije, zaznana je tudi močna nestabilnost na Balkanu. Ob tem obstaja nevarnost razširitve palestinsko - izraelskega konflikta na širšo regijo, sprememba varnostne arhitekture pa vpliva tudi na podjetja in poslovno okolje.

20231011_095046

Ekonomska in finančna tveganja ter njihov vpliv na gospodarski položaj posameznih regij sveta in gospodarske napovedi je predstavila mag. Darja Žlogar iz Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj. Izpostavila je, da geopolitična tveganja ostajajo zelo visoka in da imajo največji vpliv na napovedi makroekonomskih kazalcev. Dodatna tveganja so povezana s socialnimi nemiri zaradi visoke inflacije in pomanjkanja hrane, migracijami, kibernetskimi napadi, podnebnimi spremembami in še vedno prisotne pandemije.

Prednosti sprejemanja zavez trajnosti in vpliv predanosti trajnostnemu razvoju na poslovno integriteto pa sta predstavila mag. Mihael Babič in mag. Lilijana Kozlovič iz Libra Consultinga. Trajnostno poslovanje zahteva dosledno izvajanje trajnostnih praks, ki so usmerjene v dolgoročni uspeh ne le kratkoročne dobičke. To pomeni, da podjetja ne smejo popuščati v svojih prizadevanjih za trajnost tudi, če se soočijo s kratkoročnimi izzivi ali dodatnimi stroški.

SiRisk predavanje CMSR 11-10-2023 – kopija