Moralna obveza RS do Ukrajine in njenih prebivalcev

23. 11. 2023

Nadaljujemo s svojim delom, tokrat v Ukrajini.

Direktor CMSR, Dejan Prešiček se je v sodelovanju z veleposlanico RS v Ukrajini gospo Matejo Prevolšek in veleposlanikom  gospodomTomažem Mencinom, zadolženim za obnovo Ukrajine pri Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve RS, v Kijevu srečal z ukrajinskimi partnerji Ministrstva za obnovo. Na večdnevnem obisku so se pogovarjali o možnih projektih mednarodnega razvojnega sodelovanja (MRS). CMSR, ki bo zadolžen za izvajanje projektov obnove, ima veliko izkušenj pri izvajanju razvojnih projektov v različnih državah sveta. Od leta 2007 smo s podporo Vlade Republike Slovenije uspešno izvedli več kot 120 projektov.

Ukr2

S Fundacijo Olene Zelenske so iskali različne možnosti izgradnje doma za rejniške družine v Harkovski pokrajini, ki je le 30 km oddaljena od ruske meje. Več kot 80 rejniških družin, ki skrbijo za sirote, je v vojni izgubilo svoje domove.

Ukr4

Slovenija se zaveda svoje moralne obveze in bo po svojih najboljših močeh pomagala Ukrajini na njeni poti obnove. Od začetka obsežne vojne Ukrajini je Slovenija že zagotovila več milijonov evrov humanitarne pomoči ter sofinancirala tudi humanitarno pobudo za projekt  "Žito iz Ukrajine". Gre za največjo humanitarno pomoč Slovenije v zadnjem desetletju.