Razvojno sodelovanje Republike Slovenije v Severni Makedoniji

29. 11. 2023

29. 11. 2023 smo v sodelovanju z Veleposlaništvom Slovenije v Skopju predstavili bilateralno razvojno sodelovanje RS preko CMSR, možnost sofinanciranja projektov preko donacije RS ter način prijave projektnih predlogov.

Predstavitve, ki je potekala v prostorih NLB v Skopju so se udeležili predstavniki različnih občin. Prireditev so z uvodnm nagovorom odprli gospa Evgenija Serafimovska Kirkovski iz Sekretariata za evropske zadeve Republike Severne Makedonije, veleposlanik Republike Slovenije v Skopju Nj. E. gospod Gregor Presker ter direktor CMSR gospod Dejan Prešiček.

Skopje 3

Republika Severna Makedonija sodi med najpomembnejše partnerice slovenskega razvojnega sodelovanja in je ena izmed prioritetnih držav v nudenju mednarodne razvojne pomoči. Skladno z meddržavnim dogovorom se razvojno sodelovanje med Slovenijo in Severno Makedonijo osredotoča na varovanje okolja, predvsem na zaščito vodnih virov in gospodarjenje z odpadnimi vodami ter energetsko učinkovitost. Pri tem se daje poseben poudarek krepitvi gospodarskega razvoja in uravnoteženemu regionalnemu razvoju ter posodobitvi javne uprave in usposabljanju s področja približevanja EU.

Mediji:

https://mia.mk/en/story/presker-north-macedonia-very-important-to-slovenia