Prenova hidrosistema Zletovica uspešno zaključena, Probištip, Severna Makedonija

1. 12. 2023

Uspešno zaključen projekt Prenova hidrosistema Zletovica, ki ga je sofinancirala slovenska vlada, zagotavlja 100 tisoč ljudem občin Štip, Sveti Nikola, Lozovo in Karabinci kakovostno pitno vodo. Zaradi zastarele in potratne opreme, tako mehanske kot elektronske, je bilo ogroženo celotno delovanje hidrosistema, s tem pa kakovost oskrbe z vodo v občinah ter varnost koriščenja jeza Kneževo. 

DSC_0011

Večnamenski hidrosistem Zletovica sestavljajo številni objekti za oskrbo z vodo, namakanje in proizvodnjo elektrike. Z rekonstrukcijo in nadgradnjo opreme se je izboljšal nadzor in delovanje celotnega hidrosistema, uredil alarmni sistem jeza Kneževo in vzpostavil nadzorni sistem, ki se je povezal z obnovljenim SCADA sistemom HS Zletovica. Na dnu jeza Kneževo je bila nameščena nova hidro mehanska oprema, ki bo skrbela za takojšnje odvajanje akumulirane vode v primeru večjih padavin. Ob večjih nalivih se bo posledično povečala tudi varnost prebivalcev, ki živijo ob reki Zletovica.

DSC_0936

Slavnostne inavguracije, ki je potekala v prostorih PE HS Zletovica v Probištipu, se je poleg predstavnikov CMSR udeležila tudi podpredsednica Vlade RS in ministrica za zunanje in evropske zadeve RS gospa Tanja Fajon, skupaj z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Republike Severne Makedonije gospodom Ljupcom Nikolovskim. 

S podpredsednikom Vlade Severne Makedonije za evropske zadeve gospodom Bojanom Maricikom je v času obiska Severne Makedonije podpisala Memorandum o razvojnem sodelovanju dveh držav za obdobje 2023-2024. Severni Makedoniji se je zahvalila za izkazano solidarnost Sloveniji med katastrofalnimi avgustovskimi poplavami in ji zagotovila nadaljnjo pomoč v procesu pristopanja države Evropski uniji . 

IMG_4066

Z več kot dvema milijonoma evrov bodo financirani projekti na področjih infrastrukture, trajnostnega razvoja in varovanja okolja, s poudarkom na upravljanju z vodami. Severna Makedonija je za Slovenijo ena najpomembnejših partnerskih držav. Slovenija je med največjimi dvostranskimi donatorji, kar dodatno krepi naše tradicionalno prijateljske in razvejane odnose ter povezanost med ljudmi, je povedala ministrica Fajon. Od leta 2010 je Slovenija za razvojne projekte v Severni Makedoniji namenila več kot 43 milijonov evrov.

Mediji:

http://hszletovica.com.mk/category/novosti/

https://mia.mk/en/story/fajon-all-responsible-parties-to-take-necessary-steps-to-continue-north-macedonias-euintegrations

https://photos.onedrive.com/share/DE74F003E4330274!1766?cid=DE74F003E4330274&resId=DE74F003E4330274!1766&authkey=!AKcs0FF78aVLZqQ&ithint=video&e=alwioJ%2c++https%3a%2f%2fyoutu.be%2fv5ASHMDFXnU)

https://www.youtube.com/watch?v=B3CH78-5sXw

https://www.youtube.com/watch?v=gemBcmA8IDY&t=37s