Ogled Pahernikovih gozdov

25. 4. 2024

V okviru študijskega obiska delegacije gozdarskih strokovnjakov gruzijske Nacionalne gozdarske agencije (LEPL- National Forestry Agency of Georgia) so si predstavniki CMSR ogledali Pahernikove gozdove v Radljah ob Dravi za katere skrbi Pahernikova ustanova. Ogled je potekal v okviru projekta »Ukrepi za trajnostno rabo gozdov v občini Adigeni, Gruzija – 2. faza«, ki ga sofinancira Center za mednarodno sodelovanje in razvoj - CMSR, izvajajo pa ga ZaVita d.o.o., Stritih d.o.o. in WWF Caucasus.

20240425_124123

Franjo Pahernik je znan kot eden izmed pionirjev sonaravnega načina gospodarjenja v Sloveniji. Po njegovi zaslugi ima danes Slovenija bogato in dolgo zgodovino pri uvajanju sonaravnega gospodarjenja z nekaj najboljšimi primeri v Pahernikovih gozdovih. Tu lahko najdemo zelo stara drevesa z izjemnimi dimenzijami. Taka je na primer Pahernikova smreka, ki je s 50 m višine in 142 cm prsnega premera eno najmogočnejših dreves v Sloveniji.

20240425_124036

Obisk gruzijske delegacije je odličen način za izmenjavo znanja in izkušenj o trajnostnem gospodarjenju z gozdovi. Delegacija je bila navdušena nad lepoto in velikostjo gozdov ter nad zavezanostjo Pahernikove ustanove k sonaravnim praksam. 

20240425_124021

Gozdovi so vključeni v mrežo zgledov dobrega gospodarjenja združenja ProSilva Europe. V Sloveniji je bila Pro Silva do leta 2020 organizirana kot sekcija Zveze gozdarskih društev Slovenije. Že pred leti se je pojavila pobuda med člani, predvsem pa dolgoletnega predsednika sekcije, Toneta Lesnika, da se Pro Silva Slovenija osamosvoji in postane samostojno združenje. V začetku leta 2021 je bilo združenje tudi pravno formalno ustanovljeno.Pro Silva ima danes jasne cilje in vizijo za prihodnost, ki bo zaradi klimatskih sprememb velik izziv tudi na področju gozdarstva. Aktivno udejstvovanje, sodelovanje med pristojnimi institucijami, vladnimi in nevladnimi organizacijami bo ključnega pomena za dobre korake v smeri boja s podnebnimi spremembami.

20240425_124134