Slovensko znanje o pogozdovanju tudi v Gruziji

22. 4. 2024

Pod vodstvom Kakhe Tsertsvadzeja, direktorja gruzijske državne agencije za gozdove, so člani gruzijske delegacije na študijskem obisku v Sloveniji.

Izhodišče obiska je projekt na področju trajnostnega upravljanja gozdov z naslovom Ukrepi za trajnostno rabo gozdov v občini Adigeni, ki se v Gruziji izvaja od leta 2019. Med izvajalci projekta je tudi konzorcij slovenskih podjetij, med katerimi so ZAVITA, svetovanje, d.o.o., Ljubljana, in Stritih d.o.o., Bovec.

Svetovna organizacija za varstvo narave (WWF) s pobudo Sklada za ekološke koridorje (ECF) v Gruziji izvaja obsežen projekt za ohranjanje in trajnostno rabo ekosistemov in naravnih virov. Slovenija je z donacijo že sofinancirala del programa v občini Adigeni za ohranjanje in trajnostno rabo krajine, ki je obsegal popis gozdov, pripravo načrtov trajnostnega gospodarjenja z gozdovi in pašniki, prenos znanja in nabavo gozdarske opreme. V sklopu tega projekta se pripravljajo smernice za izgradnjo gozdnih cest, gozdno-rekreacijski načrt s pilotnimi lokacijami za piknike in kampe, ter številna izobraževanja in usposabljanja za prenos slovenskega znanja in izkušenj na področju gospodarjenja z gozdovi. Projekt ima pozitiven vpliv na okolje, saj ohranja biološko raznovrstnost in prispeva k razvoju trajnostne rabe gozdov.

20240422_091013

Delegacijo sta spremljala Dejan Prešiček, direktor Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj, Mojca Kopše, vodja oddelka mednarodnega razvojnega sodelovanja ter Matjaž Hermel, direktor podjetja ZaVita, d. o. o.

Državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ga. Knez je na današnjem sestanku uvodoma povedala, da Slovenija v celoti podpira prizadevanja Gruzije za vključitev v Evropsko unijo in je pripravljena nuditi pomoč in podporo, zlasti na področju kmetijstva in razvoja podeželja. Državi imata podobne značilnosti v gorskih regijah ter pri zgodovinskem razvoju in upravljanju naravnih virov. Članstvo Slovenije v EU prinaša dragocene evropske izkušnje in strokovno znanje o trajnostnem gospodarjenju z gozdovi, ki je zelo cenjeno.

Sodelovanje v gozdarstvu državi obravnavata kot prednostno področje. Zavedata se ključne vloge gozdov pri spodbujanju zelene rasti, blaženju podnebnih sprememb, ekološki celovitosti in spodbujanju socialno-ekonomskega razvoja. Gozdovi so bistveni tudi pri zagotavljanju okoljskih storitev in razvoju podeželja.

Media:

https://www.gov.si/novice/2024-04-22-drzavna-sekretarka-knez-z-gosti-iz-gruzije-o-sodelovanju-v-gozdarstvu/